Jaki zamiennik wypasionej OII FL w podobnych pieniążkach ?

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Jasiek81
    Drive
    • 2011
    • 52

Jeśli chodzi o ręczną zmiane biegów to ja jeżdżę na parzystych biegach przy swobodnej jeździe (za wyjątkiem ruszania). Zapas mocy i max moment obrotowy od 1500 do 4500 robi swoje. Ogólnie pasjonatem ręcznej zmiany biegów nie jestem ale nie jest to szczególnie męczące przy 1,8TSI...

A tak jeszcze na marginesie to 1,8TSI ma lepsze przyspieszenie jak RS 2.0 TDI... Jezeli sprawa wyglądu nie wchodzi w rachubę to proponuję zrobić rachunek ekonomiczny bo różnica w cenie zakupu 1,8TSI a 2,0RS TDI jest dość spora.

Komentarz

• tomek
      L&K
      • 2005
      • 1078

DSG6 w trybie Sport nie wrzuca 6 biegu nigdy, a v-max jest do osiągniecia na 5 - tako rzecze instrukcja obslugi.
      Gdzie to jest w instrukcji? nie mogę tego znaleść. To dotyczy zapewne tylko TDI, bo u mnie wrzuca 6 na S, ale dopiero powyżej mniej więcej 150km/h
      O2FL RS | S2 | F2

Komentarz

• piramida
        RS
        • 2009
        • 12222
        • Superb III (3V3)

Zamieszczone przez tomek
        DSG6 w trybie Sport nie wrzuca 6 biegu nigdy, a v-max jest do osiągniecia na 5 - tako rzecze instrukcja obslugi.
        Gdzie to jest w instrukcji? nie mogę tego znaleść. To dotyczy zapewne tylko TDI, bo u mnie wrzuca 6 na S, ale dopiero powyżej mniej więcej 150km/h
        Jakoś tego nie widzę co by jechać tak szybko na V jak i na VI :wink: :szeroki_usmiech

kabanos, bo to jest tak z dieslami że jak być nie jeżdzić to powyżej 10litrów na setkę nie wyjdziesz :!: :diabelski_usmiech
        superb combi 2.0TSI 4x4 DSG L&K 393PS/509Nm stage 2 by CS
        http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...er=asc&start=0

poprzednio octa 2.0tdi 260PS/500Nm http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=38983&start=0

Komentarz

• gruto
          L&K
          S_OCP Member
          • 2007
          • 1263
          • Octavia III (5E3)
          • CZDA 1.4 TSI 150 KM

hmmmm....Maicroft, - to mi dałeś do myślenia czyli elegance 2.0 140 ....combi biała + sportowe zawieszenie i parę dodatków ......90 parę - mówię o manualu , a RS 106 tyś hmmm jakby nie patrzeć dycha w kieszeni

Komentarz

• piramida
            RS
            • 2009
            • 12222
            • Superb III (3V3)

Maicroft, piszesz że jeżdżąc szybko po mieście spalanie w bkd sięga 10-11l, ja takiego spalania nigdy nie odnotowałem z całego baku a jeżdżę na oponach 235 i z mocą pomiędzy 250-300koni, ba napiszę więcej, nie pamiętam kiedy miałem powyżej 9l z baku:wink:

[ Dodano: Pon 23 Lip, 12 20:52 ]
            Zamieszczone przez gruto
            hmmmm....Maicroft, - to mi dałeś do myślenia czyli elegance 2.0 140 ....combi biała + sportowe zawieszenie i parę dodatków ......90 parę - mówię o manualu , a RS 106 tyś hmmm jakby nie patrzeć dycha w kieszeni
            ale pamiętaj jedno, 2.0tdi nigdy nię będzie eresem :!: począwszy od body kit, hamulce, siedzenia i detale, zawieszenie itp, więc jak bym miał 10kzł różnicy to nawet bym się nie zastanawiał :wink:

P.S. eres po programie ma 200-205 koni a nie 170-180 jak ze 140 :!:

poprzednio octa 2.0tdi 260PS/500Nm http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=38983&start=0

Komentarz

• gruto
              L&K
              S_OCP Member
              • 2007
              • 1263
              • Octavia III (5E3)
              • CZDA 1.4 TSI 150 KM

a rocznie robię 20

[ Dodano: Pon 23 Lip, 12 21:05 ]
              piramida, też masz rację

Komentarz

• Puchacz
                Moderator
                S_OCP Member
                • 2004
                • 1192
                • Superb III (3V3)

Zamieszczone przez tomek
                Możliwe. Strona 152, drugi akapit nad ramką UWAGA. Zdjęcie poniżej, mam nadzieję, że da się odczytać. Jak nie, to napisano tam:
                W położeniu S nie jest włączany 6 bieg, gdyż maksymą prędkość jazdy można osiągnąć na biegu 5.
                Ja trybu Sport używam raczej po mieście, więc nie testowałem chyba nigdy powyżej 140-150 km/h.

Zamieszczone przez piramida
                Maicroft, piszesz że jeżdżąc szybko po mieście spalanie w bkd sięga 10-11l, ja takiego spalania nigdy nie odnotowałem z całego baku a jeżdżę na oponach 235 i z mocą pomiędzy 250-300koni, ba napiszę więcej, nie pamiętam kiedy miałem powyżej 9l z baku:wink:
                Nie wiem jak Maicroft, ale ja tam mówiłem o kilkunastu do kilkudziesięciu kilometrach i wskazaniu z kompa. Nie da rady non stop jeździć po mieście i non stop w trybie S. Trzeba choćby najpierw rozgrzać silnik, skrzynie itd. ;-)

U mnie spalania z całego baku (BKD po chipsie na 180/380) wahają się od około 6 do około 8 litrów (przy czym nigdy nie przekroczyłem 8 l, a poniżej 6 l to zszedłem dopiero w Czechach).

Co do porównania BKD do RSa to jednak przy 10 tysiach różnicy nie ma sie nawet nad czym zastanawiać. Dość powiedzieć, że same hamulce to około 2-3 tysie. Jakby chcieć dołożyć zderzaki, przód tył i spojler to kolejne 3 tysie., kierownica tysiąc. A jeszcze jest jednak trochę smaczków w środku, w postaci lepszych foteli itd.

No i BKD po chipsie to "tylko 170-180KM" - ledwie lepiej jedzie niż RS w serii, a z RSa robi się nieco ponad 200 KM. A ile potrzeba kasy, żeby z BKD zrobić te 200 KM to już piramida może opowiedzieć... ;-)

Więc jak ktoś ma smaka na RSa to nie ma co obniżać swoich wymagań. Trzeba spełniać marzenia, bo życie jest jedno i nie za długie!
                Załączone pliki
                Ja tu tylko sprzątam...

Komentarz

• tomek
                  L&K
                  • 2005
                  • 1078

Puchacz, ale przy tym zapisie w instrukcji jest odnośnik "11)", który na dole strony mówi:
                  11) Nie dotyczy samochodów wyposażonych w automatyczną skrzynię biegów DSG.
                  Przynajmniej w tej instrukcji którą mam.

[ Dodano: Pon 23 Lip, 12 22:26 ]
                  to mam inną wersję instrukcji. A może i zmienili w czasie skrzynie
                  U mnie to strona 119
                  O2FL RS | S2 | F2

Komentarz

• Puchacz
                    Moderator
                    S_OCP Member
                    • 2004
                    • 1192
                    • Superb III (3V3)

tomek, sorry, faktycznie to jest strona dla zwykłego automatu. Ale u mnie na 160tej stronie, jest dokładnie ten sam zapis dla automatycznej skrzyni biegów DSG. Już nie będę wrzucał zdjęcia, musicie uwierzyć na słowo.
                    Ja tu tylko sprzątam...

Komentarz

• Maicroft
                      Moderator
                      S_OCP MemberModeratorr
                      • 2004
                      • 25757
                      • Audi

Puchacz, Twoja wrzuca 6 bieg na S, nawet z butem w podlodze

Nawet nie jezdzac na S wychodzilo mi po 9-10l z calego zbiornika, wszystko zalezy od pokonywanych odcinkow.

Ciekawe czemu coraz wiecej mechanikow zaczyna odradzac VW ze wzgledu na silniki TSI :roll:
                      Spritmonitor.de

Komentarz

• zepter00
                        RS
                        • 2008
                        • 2304

A czy w Yeti można już mieć i 4x4 i dsg razem?
                        Moja czeska kochanka :-D http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=37223 serwisowana przez DGW. ;-]

"Superbaśka" zastępcza http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...perb+++tdi+awx

Masz coś do mnie? Lepiej przeczytaj to ;-] http://tomianek.pinger.pl/m/839401

Komentarz

• piramida
                          RS
                          • 2009
                          • 12222
                          • Superb III (3V3)

Maicroft, nie długo mechanicy w ogóle będą odradzać silniki z grupy VW, jak nie 2.0tdi to za chwile silniki TSI. Trzeba będzie chyba poszukać innego producenta samochodów :szeroki_usmiech

Puchacz, żeby zrobić w bkd 200koni trzeba przygotować około 3500-5000zł w zależności od tunera :wink:

Komentarz

• Maicroft
                            Moderator
                            S_OCP MemberModeratorr
                            • 2004
                            • 25757
                            • Audi

zepter00, W ubieglym roku bylo TDI 140 + 4x4 + DSG
                            Spritmonitor.de

Komentarz

• Puchacz
                              Moderator
                              S_OCP Member
                              • 2004
                              • 1192
                              • Superb III (3V3)

Zamieszczone przez Maicroft
                              Puchacz, Twoja wrzuca 6 bieg na S, nawet z butem w podlodze
                              Aha, no to w instrukcji jest błąd, który jak napisał tomek poprawili w nowszym wydaniu i powinno tylko dotyczyć zwykłego automatu, w którym pewnie 6-ty bieg jest nadbiegiem.

Hehe, to znaczy, że ja jeżdze wolno ;-)

Nawet nie jezdzac na S wychodzilo mi po 9-10l z calego zbiornika, wszystko zalezy od pokonywanych odcinkow.
                              Na krotkich odcinkach spalanie jest spore. Dla diesla sensowne odleglosci to dopiero jakies 10-20km, ponizej 10 km, jeszcze duzo stojac w korkach to troche pali. W BB tez teren inny, w Wawie, zeby jechac pod gore to trzeba wiaduktu szukac
                              Ja tu tylko sprzątam...

Komentarz

• ketivv
                                L&K
                                • 2011
                                • 1155

Zamieszczone przez zepter00
                                A czy w Yeti można już mieć i 4x4 i dsg razem?
                                zepter00, W ubieglym roku bylo TDI 140 + 4x4 + DSG
                                1,8 TSI 4x4 DSG 112 kW (obecnie jeszcze niedostępna w Polsce)

2,0 TDI 4x4 DSG 103 kW

Komentarz

• Waciak
                                  Ambiente
                                  • 2010
                                  • 173

DSG w RS potrafi w trybie S wrzucić 6 bieg
                                  DSG 6 jest podobno pancerne i mocniejsze od manuala (opinia Compotów)
                                  Mając DSG masz szansę złoić auto mocniejsze o 20-40 kucyków

Zawsze uważałem, że jazda automatem odbiera całą przyjemność z jazdy samochodem A już tym bardziej jesli posiada się szybki samochód i lubi się czasami "upalić"

Ale oddzielmy automaty od DSG :diabelski_usmiech
                                  Życie zaczyna się po...wyżej 4 tyś obrotów

Komentarz

• leszekmw
                                    RS
                                    • 2005
                                    • 5356

gruto jeżeli jeździsz dużo w mieście to zachowanie w korkach dsg potrafi wkurzyć troszkę. a na trasie jest rewelacyjna , nawet bez łopatek i S jak już ktoś pisał. skrzynia jest adaptacyjna więc jak wyjedziesz na trase i będziesz jechał dynamicznie sama zacznie Ci zrzucać szybciej biegi itd. ale jak pojedziesz sobie spokojnie par km i będziesz próbował nagle przyspieszać to czasami można się zdziwić że nie chce zredukować :szeroki_usmiech .
                                    niektórzy koledzy twierdza że muszą być łopatki koniecznie bo inaczej wóz za słabo im jeździ , sadzę ze chodzi o jakieś 0,05s różnicy ale dla niektórych to zawsze coś.
                                    co do kupna octavii to kolega szkoda może mieć sporo racji , jeszcze jakby mógł przytoczyć jakieś przykłady...
                                    reasumując , gdybym jeszcze raz miał kupować octavie to na pewno z dsg , ale ze względu na słabe wyciszenie raczej benzynę . wydaje mi się że spalania przy spokojnej jeździe nie będzie większe niż około 1l -1.5l .

aaa...dsg w tdi 2,0 140 dłubanym na S wrzuca 6 , tylko trzeba już zapierdalać. średnie spalanie ze 114tyś km - 6,5- 6,7 l , codziennie ta sama trasa 6 km lekkie miasto i trasa.
                                    O2 2.0 TDI DSG ELEGANCE KOMBI. Chip Masters Tuning .
                                    GVI 1.4TSI
                                    LANCIA YPSILON 1.2 MPI
                                    tires from WULTEX . SERWIS KLIMATYZACJI

Komentarz

• gruto
                                      L&K
                                      S_OCP Member
                                      • 2007
                                      • 1263
                                      • Octavia III (5E3)
                                      • CZDA 1.4 TSI 150 KM

leszekmw, ale łopatkami można wbić tą 6 przy niezapierdalaniu :lol: ??

Komentarz

• kowal 2002
                                        RS
                                        S_OCP Member
                                        • 2006
                                        • 5161

gruto, jak nie depczesz do deski, to 6 wrzuci samo. leszekmw, pisze o sytuacji gdy przyspieszasz z gazem w podłodze. Wtedy np. RS 2,0 TSI wrzuca 6 przy prędkości ok 225 km/h, czyli prawie przy max ( chyba coś koło 240 km/h ).
                                        Jest: Czarna OIIFL Combi 1,8 TSI + DSG
                                        Była: Czarna OII 1,9 TDI (BXE)

Komentarz

• Puchacz
                                          Moderator
                                          S_OCP Member
                                          • 2004
                                          • 1192
                                          • Superb III (3V3)

Zamieszczone przez leszekmw
                                          gruto jeżeli jeździsz dużo w mieście to zachowanie w korkach dsg potrafi wkurzyć troszkę
                                          Najgorszy jest kangur przy około 15 km/h na 2 biegu
                                          Też tak macie? Jest takie jedno położenie gazu, gdzie mimo równego trzymania, samochód robi żabkę. Musi to wyglądać z zewnątrz jakbym nie umiał biegów zmieniać.
                                          Ja tu tylko sprzątam...

Komentarz

• Maicroft
                                            Moderator
                                            S_OCP MemberModeratorr
                                            • 2004
                                            • 25757
                                            • Audi

Bo IMO to nie jest ani 1 ani 2 bieg i on tak naprawde nie jedzie na zadnym i jest gotowy na zatrzymanie i na przyspieszenie
                                            Spritmonitor.de

Komentarz

• leszekmw
                                              RS
                                              • 2005
                                              • 5356

Zamieszczone przez gruto
                                              leszekmw, ale łopatkami można wbić tą 6 przy niezapierdalaniu :lol: ??
                                              nie wiem , nie mam . mi włącza 6 jak czasami się z kimś złapie na takim odcinku podwójnej drogi gdy wracam z pracy. ale to już tak bliżej 200. sądzę , ze jeżeli nie jeździłeś z dsg to faktycznie spróbuj sobie to jakoś zorganizować, tylko że przydało by sie przynajmniej bkd po programie bo inaczej niema frajdy , szczególnie na trasie.
                                              GVI 1.4TSI
                                              LANCIA YPSILON 1.2 MPI

Komentarz

• westwi78
                                                RS
                                                • 2008
                                                • 2940

Zamieszczone przez leszekmw
                                                bkd po programie bo inaczej niema frajdy
                                                mi tam moje bxe z dsg po programie frajde przynosi czasem

Komentarz

• Puchacz
                                                  Moderator
                                                  S_OCP Member
                                                  • 2004
                                                  • 1192
                                                  • Superb III (3V3)

Maicroft, tak ewidętnie wysprzęgla, ale nie wrzuca kolejnego ani poprzedniego. Wiem, że inne BKD z DSG po programie ma dokładnie taki sam objaw. Dlatego ciekaw jestem, czy więcej osób zanotowało taką przypadłość.

gruto, jak mówi leszekmw, koniecznie pojeździj trochę z DSG i sprawdź czy automat przypadnie Ci do gustu. Bo jak widać po przykładzie Szkody, niektórzy są urodzonymi rajdowcami i nie leży im aby auto dobierało biegi. Jakbyś był w okolicach Warszawy to zapraszam, może to nie RS, ale też daje radę.
                                                  Ja tu tylko sprzątam...

Komentarz

• leszekmw
                                                    RS
                                                    • 2005
                                                    • 5356

Puchacz, program zrób to zobaczysz... :szeroki_usmiech .
                                                    oczywiście szarpnięcia mam i ja w korkach , staram się je eliminować umiejętnym przyśpieszaniem/zwalnianiem ale czasami się nie da i to mnie wkurza.
                                                    GVI 1.4TSI
                                                    LANCIA YPSILON 1.2 MPI

Komentarz

Pracuję...